sobota 27. prosince 2008

Bilance 2008: Filmy

Rok 2008 pomalu končí a začíná bilancování, jaký vlastně byl. V několika svých příštích příspěvcích bych se rád vrátil k věcem, které mě v uplynulém osmičkovém roce zaujaly.

První díl bilancování jsem věnoval filmům. Loni jsem jich viděl opravdu hodně, a proto bylo těžké vybrat z mého pohledu ten nejlepší. V následujícím přehledu najdete filmy, které podle mě rozhodně stály za vidění, a pokud jste některý z nich neviděli, měli byste to co nejrychleji napravit.

České filmy

1. Bobule
Nejlepším loňským českým filmem, který jsem měl v tomto roce shlédnou byly podle mě Bobule. Příběh o dvou zlodějíčcích, kteří se utekli z Prahy před spravedlností, nadchne milovníky klidných filmů, jižní Moravy a vína a možná taky fanoušky skupiny Kryštof, která věnovala filmu titulní skladbu Atentát.



2. U mě dobrý
Hřebejkovi Dannyho parťáci počesku jsou příjemnou oddychovou komedií podle povídek Petra Šabacha, který stál i za předchozími filmy tohoto režiséra, jako byly Šakalí léta a Pelíšky. Ve filmu exceluje Bolek Polívka coby vysloužili kouzelník, který zorganizuje dokonalou pomstu podvodníčkům se skořápkami.
P.S. Ví někdo, jak to udělal s tou vodkou?:)



3. Nestyda
Bronzovou příčku si u mě vydobyl další Hřebejkův film. V hlavní roli nenapravitelného sukničkáře Oskara podle povídek Michala Viewegha se představil skvělý Jiří Macháček.



U dalších z českých filmů bych se pozastavil jen u Kozího příběhu, který podle mě nenaplnil očekávání a nestal se českým Shrekem, ať už z důvodu ne příliš dokonalé animace nebo absence zajímavého příběhu. Ale možná je to jen tím, že už jsem na tyhle filmy starý.

Anglické jahody také předcházela pověst o skvělém filmu mapující srpen 1968 z pohledu obyčejných lidí. Kdyby snad tvůrci lépe vybrali ústřední hereckou dvojici příběhu a přidali trochu na dynamice příběhu, mohlo tomu tak být, ale spíš bych jahody viděl mezi televizními filmy na nedělní večer.

Zahraniční filmy

1. Veřejný nepřítel číslo 1 + Epilog
Úchvatný film sledující osudy jednoho z největších francouzských bankovních lupičů Jacquese Mesrina (čtěte Merina!). Roli tohoto padoucha ztvárnil Vincent Cassel tak skvěle, až vám bude líto toho jak Mesrine skončil. Podle mě jeden z nejlepších gangsterských filmů vůbec.



2. Temný rytíř
Nejsem příznivce filmů podle komiksových předloh. Ani nejsem příznivcem filmů jejichž úspěch je postaven na mediální masáži, ale jejich přínos je nulový. A i když Temný rytíř vypadá jako jasný favorit patřící do této přihrádky, není tomu tak. Temný rytíř je strhující více než dvouhodinový akční thriller, při kterém běhá mráz po zádech, s vynikajícím hereckým výkonem Heatha Ledgera v roli Jokera.



3. Mamma Mia
Tenhle ztřeštěný muzikál na bázi písniček od švédské skupiny ABBA rozhodně musíte vidět. Přece byste se nenechali připravit o zpěv Meryl Streepové, Pierce Brosnana nebo Colina Firtha?



Kromě téhle medailové trojice vřele doporučuju černou komedii V Bruggách, romantický animák Vall-I a film, z kterého vás bude mrazit v zádech, Náš vůdce, o tom jak lehké je manipulovat davem.

A jako přídavek nakonec tu mám ukázku ze skvělé animované komedie Madagaskar 2: Útěk do Afriky, která dokazuje, že i pokračovaní může být lepší první díl.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

A co Hancock? A Wanted? Iron man? A další a další...

Unknown řekl(a)...

Píšu tam jen o filmech, které jsem viděl. A tyhle tři jsem neviděl.

Honza Javorek řekl(a)...

Nestyda se mi moc nelíbil a Madagaskar 1 považuju za lepší než druhý díl. Batman byl dobrý, ale nějak mě nechytl námět, takže dobrý, Joker fajn, ale zázrak to pro mě není, holt jsem asi z Batmanů, Spidermanů a *manů vyrost. Jinak ty české filmy bych chtěl vidět, mám co dohánět. Stejně tak díky za navnadění na Jacquese Mesrina. Dle pěkné grafiky plakátů a tématu jsem se těšil na Jahody, ale trochu jsi mi zkazil chuť. Mamma mia vychvaluje každý, tak se na to asi už fakt budu muset podívat. Bruggy mi doporučovala Sabé a Náš vůdce se mi líbí námětem, taky kouknu. Někdy :) .