středa 31. prosince 2008

Recenze: Sněženky a machři po 25 letech

Natočit úspěšné pokračování nějakého filmu a to nejen komerčně není žádný med. Natočit navíc druhý díl filmu, který se před pětadvaceti lety stal nepřekonatelnou legendou československých a posléze českých teenagerovských komedií je úkol hodný sebevrahů. Přesto se tvůrci Sněženek a machrů po 25 lety rozhodli z letadla vyskočit a čekat, zda se jim padáky otevřou.



Úvod filmu nás zavádí na krkonošský vlek, kde se po dlouhých letech náhodou potkávají profesor Karda, vlastnící malý penzion, lyžařský instruktor Viky Cabadaj a Cabadajova věčná láska Marika, toho času hvězda béčkovských hollywoodských filmů. Právě ona zavdá příčinu ke svolání srazu účastníku lyžařského výcviku po dlouhých pětadvaceti letech.

A tak se do hor vydávají další staří známí: neúspěšný nakladatel Radek Převrátil, televizní bavič Karel Mácha se svým synem v podání Jakuba Prachaře, mladá ambiciózní učitelka Hanka, která se v průběhu let stala ženou v domácnosti, starající se o svého muže a další spolužáci a spolužačky, aby si užili jeden víkend plných vzpomínek.

Počátek filmu však mnoho úžasu ve tvářích diváků nevzbudí. Product placement na vás kouká z každého snímku a recyklované hlášky z jedničky už taky moc nezaujmou. Nudí i někdy zbytečně dlouhé záběry a prostřih na Kateřinu Neumanovou učící malé děti lyžovat v prostřední části budí opravdu jen trapný úsměv. I když právě zde se děj pomalu rozjíždí a nabývá i na zábavnosti, aby nečekaně rychle vyvrcholil a skončil tak jak začal a vlastně nijak. Film zkrátka střída slabší momenty se silnějšími, i když těch slabších je znatelně víc.

Co se týče hereckých výkonů, patří Sněženky k průměru. A i když dva ze tří hlavních představitelů jsou v podstatě neherci, svých rolí se ujali se ctí. Ovšem co se týká postav, byla podle mě nejslabší Cabadajova. Kromě jeho touhy po Marice nebylo z filmu zřetelné jaká je motivace jeho činů a narozdíl od ostatních postav co těch 25 let dělal.

A o čem, že vlastně Sněženky a machři film po 25 letech jsou? Je to film o lidech, kteří zjišťují, že život jde trochu jinak, než si usmysleli. O nesplněných snech a nadějích. Je to film o stárnoucích lidech, a možná právě proto mě nemohl oslovit. Možná, že mu přijdu na chuť za 25 let, až zestárnu a budu se účastnit podobných srazů.

Hodnocení: 2/5

Žádné komentáře: