pondělí 16. června 2008

Starý dobrý Indy je zpět

Indiana Jones se po téměř 20 lety vrátil. Sice má šediny, vrásky, ale jeho poznávací znamení - klobouk - je stále tam, kde být má - na hlavě charismatického profesora archeologie, který si poradí v každé situaci.

Film, na který se čekalo dvě desetiletí, se nakonec podařilo natočit, i když to čekal už asi málokdo. Harrison Ford pořádně zestárl, Sean Connery odešel do důchodu, George Lucas se věnoval Hvězdným válkám, zatímco Spielberg pokračoval ve svých projektech a k tomu všemu se nedařilo napsat scénář, který by se ústřednímu triu téhle série jednohlasně zamlouval. Ale zázraky se dějí. Harrison Ford vzal opět do ruky svůj bič, na hlavu nasadil klobouk a vyrazil na hon za dalším bájným artefaktem, kříšťálovou lebkou, kterou se snaží získat Sověti v čele s Irinou Spalko v podání skvělé Cate Blanchett.

Když se film blížil do kin, zaznamenal jsem ve svém okolí četné hlasy, že to už nebude ono, Ford je už příliš starý a těžko mu bude někdo věřit vitalitu a kousky Indyho. Ale právě z tohoto faktu udělali tvůrci hlavní devizu celého filmu, když Fordovi přihráli jako parťáka mladíka na motorce s pečlivě napomádovanými vlasy Rafana v podání Shia LaBeoufa. Ten vyhledá Jonese ve chvíli, kdy ten zklamán vyhazovem z univerzity odchází do Evropy, aby mu pomohl najít svou matku jakousi Mary, která byla unesena Sověty v Peru. Celý film je pak naplněn jejich vzájemnými slovními narážkami na jejich věk, podobně jako tomu bylo mezi Connerym a Fordem v Poslední křížové výpravě. Indy se tak vydává do Jižní Ameriky, aby zjistil, že ona Mary je Marion z Dobyvatelů ztracené archy a setkal se s držitelkou tří Leninových řádů, Hrdinkou socialistické práce a Stalinovou favoritkou Irinou Spalko. Cate Blanchett v této roli exceluje a je asi nejvýraznějším Indyho protivníkem v celé sérii. Před tím, než celý film zakončí tak trochu typicky Spielbergovská scéna, čeká hrdiny ještě automobilová honička v džungli a souboj s obřími mravenci.

A právě při honičce by divák klidně řekl, že sleduje film dvacet let starý. Poctivá filmařská práce v podání Spielberga způsobila to, že film přesně zapadá do původní trilogie a jediným výrazným znakem, že byl film natočen v éře digitálních efektů je konečná scéna a souboj s mravenci. Jinak je to starý dobrý hollywoodský film bez zbytečných rychlých střihů a přehnaných efektů. Spielberg dokázal, že i v dnešní době je možné v Holywoodu natočit dobrý film a ne každé pokračování úspěšné série musí skončit propadákem. Pro každého fandu Henry Jonese Jr. je povinností na tenhle povedený kousek do kina zajít a rozhodně jim nebude zklamán.

Hodnocení: 4/5

Trailer:


Žádné komentáře: