neděle 4. ledna 2009

Bilance 2008: Hudba

Rok 2008 pomalu končí a začíná bilancování, jaký vlastně byl. V několika svých příštích příspěvcích bych se rád vrátil k věcem, které mě v uplynulém osmičkovém roce zaujaly.

Druhý díl tohoto miniseriálu jsem se rozhodl věnovat hudbě, kterou jsem v uplynulém roce poslouchal. Stejně jako u filmů jsem neslyšel všechno. Není to ani v lidských možnostech. Nabízím proto výběr pěti alb vyšlých v roce 2008, které se mi opravdu líbily a myslím si, že si zaslouží, abyste si je aspoň jednou pustili.

Zahraniční
1. Coldplay - Viva La Vida + Prospekt's March
Asi nejlepší album loňského roku obsahující hity jako Viva La Vida nebo Violet Hill. Tahle britská kapela potvrdila, že patří mezi světovou špičku. Jako ukázku jsem vybral podle mého názoru nejpovedenější skladbu Death and All His Friends.


2. O.S.T. - Mamma Mia
Tento skvělý filmový muzikál dal starým známým skladbám od ABBY nové neokoukané aranžmá. Přiznám se, že některé skladby v podání herců z tohoto filmu se mi líbí víc, než ty původní. Každopádně poslechnout si zpěv Colina Firtha v Our Last Summer je nezapomenutelný zážitek.



3. Alanis Morissette - Flavors of Entanglement
Nové album téhle kanadské písničkářky příjemně potěší všechny milovníky lehce depresivní hudby. Ale obsahuje i rychlejší skladby jako právě Underneath.


4. Snow Patrol - A Hundred Million Suns
Snow Patrol je mým tajným tipem. Objevil jsem je díky tipu z blogu Richarda Krajča a díky seriálu Chirurgové. Jejich předchozí deska Eyes Open se nesla v pomalejším baladickém duchu, zatímco tahle je rychlejší a rockovější.



Česko-slovenské
1. Blue Effect a hosté - Live
Skupina, která je u mladších posluchačů možná nepříliš známá, což je určitě škoda, vydala živé CD z koncertu v pražském Lucerna Music Baru. A rozhodně to stojí za to!


2. Jaromír Nohavica - Ikarus
Slezský bard vydal další řadové album, jehož hlavní motivem je kauza jeho spolupráce s StB. Ve svých písních reaguje na aktuální témata jako je například globální oteplování. Závěr desky obstarává píseň Mám jizvu na rtu, která je takovým Nohavicovým živnotním vyznáním.


3. No Name - V rovnováhe
Poněkud hudebně netypické album No Name je plné pěkných baladickým písní stejně jako předcházející. V ukázce Duša a ja.


4. Marek Ztracený - Ztrácím
Nový objev české hudební scény okamžitě zazářil a se svou písní Ztrácíš okupoval drahnou dobu nejvyšší příčky českých hitparád. Něco takového už tady dlouho nebylo a snad mu to vydrží.


5. Kryštof - V opeře
A na závěr mí oblíbení Kryštof s živým albem z koncertu ve Státní opeře. Možná bychom očekávali více skladeb, 2 CD, možná by bylo lepší nevydávat CD tak rychle a vypilovat ho, možná to chtělo DVD, ale i tak je to skvělé a sbor Alfa Gospel Praises dává skladbám nový nádech.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Pěkný souhrn.